Aandelen verkopen – de kunst van de juiste timing

Mocht je denken dat je in dit artikel de gouden tip krijgt over wanneer het beste moment is aangebroken om je aandelen te verkopen – helaas. Die gouden tip bestaat ook niet, want anders was iedereen al rijk. Wat dit artikel wel doet, is jou enkele tips en handvaten geven die je helpen om te inzicht te krijgen in wat je wanneer moet doen.

Geduld

Mocht er dan toch iets van een gouden tip bestaan dan is het deze: heb geduld. Heb geduld en denk op de lange termijn. Er zijn fortuinen die er nooit zijn gekomen doordat mensen aan zichzelf en/of hun investering twijfelden en hun aandelen verkochten, om diezelfde aandelen kort daarna tot op deprimerende hoogten te zien stijgen. In die zin moet je je aandelen dus niet te vroeg verkopen, want het zou zomaar kunnen zijn dat je daar later veel spijt van krijgt. Laat je dan ook niet gek maken door de emotie van de markt en de schommelingen op de korte termijn.
Onderzoek
Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel van belang dat je je grondig inleest in een bedrijf alvorens daarin te investeren. Op internet (en als het goed is bij je broker ook) is vaak heel veel informatie te vinden, zoals jaarverslagen, analistenrapporten, koersdoelen en toekomstperspectieven. Heb je op basis van je onderzoek een goed gevoel bij een bedrijf en besluit je daarin te investeren, vergeet dan regel één niet en heb geduld.

Doelen

Je kunt met jezelf afspreken dat je een aandeel gaat verkopen bij een bepaald doel. Bijvoorbeeld als je 10% winst hebt gemaakt, of niet uitgedrukt in procenten maar in harde euro’s. Dit is in de praktijk echter moeilijker dan het klinkt. Want wat nou als jouw vooraf vastgestelde doel is bereikt maar het aandeel zit nog steeds in een positieve flow? Als je je niet aan je doel houdt weet je één ding zeker: je gaat jezelf voor je kop slaan. Ofwel, omdat je te vroeg verkocht hebt (“had ik ze maar gehouden”), ofwel omdat de koers toch weer is gaan dalen (“had ik ze nou toch maar verkocht toen ze zo hoog stonden”). Dit voorkom je niet, maar je kunt er wel voor zorgen dat je vrede hebt met je beslissing omdat je doel bereikt is en wat er daarna gebeurd is weer een ander verhaal. Vergeet ook niet dat in geval van daling je de aandelen ook altijd weer terug kunt kopen, dus soms is gewoon je winst pakken helemaal zo slecht nog niet.

Wat je nog moet weten

Denk niet dat jij het beter weet dan de markt. Dat is namelijk niet zo. Natuurlijk ga je een paar keer een mooie slag slaan en denk je dat je iedereen te slim af was. En dat was je ook. Maar de keren dat je het slechter doet dan de markt komen vaker voor. Niemand weet wat de beste tijd is om aandelen te kopen of te verkopen. Het beste dat je kunt doen is vasthouden aan je analyses en je doelen, je emoties uitzetten en af en toe je winst (of verlies) nemen.

Behoefte aan meer tips of wil je nog meer weten? Een ander nuttig artikel over aandelen verkopen vind je hier: https://compareallbrokers.com/nl/blog/aandelen/wanneer-aandelen-verkopen