Wat is blockchain?

Blockchain is misschien wel een van de grootse technische uitvindingen sins tijden. Steeds meer mensen gaan deze mogelijkheid verkennen. Het is een technologie om data en transacties veilig en efficiënt op te slaan, maar wat houdt het nou precies in? Lees hier wat blockchain is.

Een nieuwe soort database

Blockchain, het is een nieuwe soort database, waarin transacties worden opgeslagen. Dit kunnen om allerlei soorten transacties gaan. Van online aankopen met een digitale munt tot transacties tussen twee partijen. Dit hoeft niet alleen om geld te gaan. Het kan ook gaan om contracten, diploma’s etc. Als ze maar door beide partijen zijn getekend zonder tussenkomst van een derde partij dan worden ze direct opgeslagen in deze database

De cryptovaluta markt

Onder de crypovaluta markt valt o.a. Bitcoin, Ethereum, Ripple etc. Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Dit is digitaal geld wat je kunt gebruiken zonder dat er een derde partij bij komt kijken. Wil je dus een Ethereum kopen. Dan kan dit online en word ook online opgeslagen. Ook de Ethereum koers kun je online volgen.

Hoe bewaren we die gegevens?

Alle informatie van de blockchain wordt opgeslagen met behulp van cryptografie. Wat houdt dit in? Alle soorten transacties worden in ”blokjes” opgeslagen in een groot netwerk van computers. Een nieuw blokje bevat altijd informatie over een uit blokje en zo vullen ze elkaar aan.  Alle wijzigingen en nieuwe informatie worden automatisch gekopieerd naar alle andere computers, zodat ze niet afhankelijk zijn van één centrale database. Zo voorkom je grote problemen, als je namelijk maar één database hebt en deze valt weg ben je ontzettend veel belangrijke gegevens kwijt. Dit maakt het systeem dus een stuk veiliger en gangbaarder.

Is de blockchain veilig?

De blockchain is dus ontzettend veilig. Er worden continu kopie’s gemaakt en naar alle andere computers gestuurd. Ook is er dus niet maar één toezichthouder, maar veel meer. Zo is alle informatie continu veilig. Mocht er wel een hack zijn in één van de computers hebben we dus nog een back-up op de andere. Deze techniek is dus veel veiliger dan alle andere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *