Hoe maak je winst?

Het doel van een onderneming starten is natuurlijk winst maken op het product of de service die jij aanbiedt. Je koopt producten of materiaal in dat je gaat verkopen of gebruiken en moet dit aanbieden tegen een prijs waar je zelf ook nog wat geld aan overhoudt. Er zijn een aantal aspecten die echter mee tellen bij winst die veel mensen over het hoofd zien. Ook denken veel mensen dat de btw van hun eigen rekening afgaat bij het verkopen en inkopen van producten. Het is goed om je eerst in te lezen voordat je gaat beginnen met winst maken en leren je btw berekenen.

Winst maken met een onderneming

Winst is het bedrag dat je overheid, min alle kosten die je kwijt bent aan de onderneming. Heb je een fysieke winkel, dan tellen bijvoorbeeld de huurkosten, de elektriciteitskosten en alle andere vaste kosten die je op dat moment hebt mee. Ook tellen variabele kosten mee zoals nieuwe apparatuur dat je misschien aan moet schaffen, iets wat kapot gaat en nog meer. Ook de inkoop van de producten voor je winkel moeten worden afgetrokken van de omzet. De winst is dus eigenlijk de omzet min alle kosten die je maakt met je onderneming.

Ook is de belasting een onderdeel van je vaste kosten. Over elk product dat gekocht in de winkel moet jij namelijk de btw doorsturen naar de fiscus. Het is echter mogelijk om deze kosten zo minimaal mogelijk te houden. Als ondernemer kan je namelijk btw financieel neutraal zijn. Je moet namelijk btw betalen over de inkopen die je doet voor je bedrijf. Deze belasting kan je verrekenen met de btw die je klant moet betalen. In dat geval ben je als het ware een doorgeefluik van de fiscus en betaald de eindconsument alle belasting over het product.

Hoe kan je het beste winst maken door btw berekenen

Bereken de kosten die je maakt op maandelijkse of jaarlijkse basis. Betrek hierbij alle vaste kosten en belangrijke bedragen, ook salarissen. Ga je btw berekenen die betaald moet worden over de aankoop van het product en reken dit mee met de btw die de klant moet betalen over de aankoop. Vermenigvuldig dit met het aantal sales dat jij het vorige jaar hebt gemaakt of verwacht dit jaar te maken. Op deze manier kan jij als ondernemer berekenen hoeveel winst je verwacht te maken inclusief btw berekenen en alle andere belangrijke kosten die je kwijt bent.